Jeden z nejslavnějších kazatelů v křesťanské Cirkvi biskup Bossuet zemřel roku 1704 v Paříži. Co pronesl v chvalořeči na sv. Františka v barokní době je nadčasové: “To malé pacholátko Betlémské jménoval František svým mistrem. To pohnulo duší jeho, že ten chudý král, když na svět přišel, nenalezl oděvu jiného, který by byl důstojným býval velikosti jeho, leč oděv chudoby. Má milá chudobo, říkával, jakkoli nízký je dle minění lidí původ tvůj, já si tebe musím vysoce vážit od té chvíle, co můj mistr s tebou se zasnoubil. A zajisě, František udělal dobře. Když si vezme král děvče z nizk­ého rodu za manželku, tu stane se ona Královnou. Lidé na to nějaký čas reptají, až konečně jí ale uznají. Ona je pošlechtěna svým sňatkem s panovníkem. Její šlechtictví přejde též na její rodinu. Jeji příbuzní dostanou se k největším úřadům a ditky její stanou se dědicemi celé říše. Tak též se to má od té doby, co Syn Boží s chudobou se zasnoubil. Jakkoliv by se svět proti tomu vzpouzel, ona je pošlechtěna a vysoce povýšena témto sňatkem.
Od té doby jsou chudí důvěrníci Spasitele a první ministři říše jeho. Ježíš sám pravil v kázání horském k boháčům, aby je pro pýchu zastrašil, ale k chudým řekl: „Blahoslavení chudí duchem, neboť vaše je království Boží.“ Vy boháči zdáte se mi velmi chudobnými u porovnání s Františkem. Vy nemáte nikdy dost, jelikož vaše nezřizené žádosti žádají ještě více. Vy potřebujete peněz pro vaše potřeby, pro vaši marnost, pro vaši nádheru, pro vaše rozkoše, abyste se ukázali před světem, pro přepych, pro tisícero zbytečných věcí. Sv. Františkovi ale nebyl šat nikdy tak chudobným, pokrm tak prostým, aby s tím nebyl spokojen, ano on byl hotov i hladem umřit, kdyby v tom byla bývala vůle Otce nebeského. On běhá po všech městech, městcích a dědinách a povznáší vysoko prapor chudoby. On začiná zcela nový způsob obchodu, obchodu nějkrásnějšího a nejvýnosnějšího, jehož lze pomyslit: „Ó vy, praví,kteří si přejete onu jedinou perlu evangelijní získat, pojďte, chceme se spojit vespolek. Prodejte všecky
statky své, rozdejte vše chudým. Pojďte se mnou, zproštění všech starostí pozemských. Pojďte, chceme pokání činit, chceme Boha svého chválit a Jemu sloužit v prostotě a chudobě. Opravdu, ten podivuhodný Svatý byl nejzpozdilejším člověkem podle moudrosti tohoto světa, naopak ten nejmoudřejší, nejopatrnější, nejvážlivější člověk dle moudrosti Boží.”
M