Křesťanské jméno zavazuje ke křesťanskému životu. Varování před opakem je v Apokalypse 3,1-2 je: “Andělovi církevní obce v Sardech napiš: Toto praví ten, který má sedm Božích duchů a sedm hvězd: Znám tvé skutky; máš jméno, jako bys žil, ale jsi mrtvý. Probuď se a utvrď zbytek, který je už na umření. Shledal jsem totiž, že tvoje skutky nejsou dokonalé před mým Bohem.” Je řada osob, co mají křesťanského jméno a o osobě, po níž je mají nic či málo vědí anebo skutky to popírají a na Boha zapomínají a nedbají. To lze ukázat na více známých osobách, jimiž jsou politici:
Jméno Napoleon je spojeno s několika francouzskými císaři. Kdo byl sv. Napoleon? Mučedník za císaře Diokleciána v Alexandrii. Na soudu vyznal neohroženě a bez obalu, že je křesťanem, a proto mu kusy masa z jeho těla trhali, aby touto pro člověka nesnesitelnou bolesti dosáhli zapření Ježíše Krista.. Sv. Napoleon setrval ve vyznávání Ježíše Krista i při mučení.

Tomáš Garrigue Masaryk, Svatý Tomáš je apoštol který byl pokárán za svou nevěru, kterou napravil. Píše o tom evangelium sv. Jana 20,27-29: “Potom vyzval Tomáše: „Vlož sem prst a podívej se na mé ruce, vztáhni ruku a vlož ji do mého boku; a nebuď nevěřící, ale věřící.“Tomáš mu odpověděl: „Pán můj a Bůh můj!“ Ježíš mu řekl: „Protože jsi mě uviděl, uvěřil jsi. Blahoslavení, kdo neviděli, a přesto uvěřili!“
Eduard Beneš. Sv. Eduard, král anglický, zavražděný 978 měl heslo: “Čest Boží a spása poddaných.”
Josif Vissarionovič Stalin má jméno Josef, snoubence Panny Marie a pěstouna Krista Pána, V evangeliu o něm čteme, že byl spravedlivý.

Adolf Hitler. Svatý Adolf z Tecklenburgu byl vzorný osnabrücký biskup a světec. co zemřel 1224.
Klement Gottwald. Sv. Klement byl třetím nástupcem sv. Petra na papežském stolci v Římě. Zemřel ve vyhnanství u Černého moře. Sv. Cyril a Metoděj nalezli během svého působení na Krymu jeho ostatky, vzali je s sebou do Konstantinopole, potom na Moravu a v roce 867 je přinesli do Říma, kde je uložili do starobylé baziliky nesoucí jeho jméno.
Antonín Zápotocký. Sv. Antonín je učitel Církve františkánského řádu pohřbený V Padově.

Angela Merkelová. Svata Angela z Foligno je mystická světice z Itálie
Ursula Leyenová. Svata Uršula je starokřesťanské mučednice původem z Anglie a končící život v Kolíně nad Rýnem.
Vladimír Zelenský a Vladimír Putin. Svatý Vladimír přivedl kyjevskou Rus k přijetí křesťanství a jeho zásad.

Miloš Zeman. Miloš Jakeš. Milánský biskup svatý Mansuetus-Miloslav v letech 676-685 bojoval proti bludu monotheletismu, což je učení, že v Kristu existuje jen jedna vůle, a to božská.
Václav Havel. Václav Klaus. Svatý Václava vynikal lásku ke mši svaté, při níž rád ministroval a láskou k chudým. Když se v roce 925 ujal vlády, snažil se o kulturní i náboženské povznesení země. Jeho křesťanský způsob vlády a spravedlivá přísnost k neukázněné, většinou ještě pohanské šlechtě byla důvodem neoprávněné nenávisti vedoucí k jeho mučednické smrti.

Petr Pavel. Petr Fiala. Svatý Petr dostal toto jméno od Krista Pána. Přes svůj slib věrnosti Krista třikrát zapřel, ale napravil to pokáním. V Římě, byl za císaře Nerona ukřižován hlavou dolů.
Markéta Pekarová. Svatá Markéta je starokřesťanská mučednice a patronka kláštera Břevnov.
Vít Rakušan. Svatý Vít je starokřesťanský mučedník a patron pražské katedrály.
Marian Jurečka. Svatý Marián je starokřesťanský mučedník z Afriky.
Olaf Scholz. Svatý Olaf je norský král a mučedník z roku 1030.

Nakolik tito uvedení politici budovali a budují společnost odpovídající křestním jménům? Nakolik to dokázali umělci, vědci a vůbec všichni lidé? Všeobecně rozšířené selhání není demokratickým důvodem k spokojenosti s opakem. Podle Boha smýšleli, jak ke křtu patří svatí, zvláště Panna Maria. Svatí jsou příkladem zdravě fungujícího svědomí uznávajícího hřích. Pokud mi svědomí toto nevyčítá, tak jsem daleko od příkladu svaté osoby, jejíž jméno nesu a mám svědomí zdeformované. Starou věc požadavku svatosti nově připomíná II. Vatikánský koncil v konstituci Lumen gentium, kde celou jednu kapitolu, pátou, věnuje tématu povolání všech pokřtěných ke svatosti.
Řehole sv. Benedikta má v závěru otázku: “Neboť která strana a který výrok Bohem ověřeného Písma Starého a Nového Zákona není nejpřímější směrnicí lidského žití?” Vždy bude platit Písmo svaté a Apokalypsa: “ Znám tvé skutky; máš jméno, jako bys žil, ale jsi mrtvý. Probuď se a utvrď zbytek, který je už na umření.”